Għal darb'oħra fuss madwar il-wirja ta 'Airgunner

L-Erbgħa 23 ta ’Mejju 09:17
Dronten - Er dreigt een nieuw hoofdstuk te worden geschreven in het boek over de Airgunnersexpositie, imut fl-2006 een permanente plek kreeg bij de ingang van De Meerpaal. De expositie gaat verhuizen naar een ruimte in De Meerpaal zelf, en daarvoor moet het enormi doek van tien bij zeven meter verknipt worden. Fred Vogels, één van de betrokkenen bij de van stand to totkomkoming, spreekt er schande van.

Kees Bakker tal-bieb 

Vogels ġiet imħejjija mill-verhuizing van de expositie fl-2006, en snapt niet dat er weer gezeuld wordt met de spullen van de expositie. Eerst een kleine geschiedenisles: ooit kien er in het gemeentehuis een aparte "Airgunnersroom", waar memorabilia te zien waren van de britse vliegeniers, waarvan er velen met hun vliegtuig zijn neergestort in Zuiderzee tijdens de Tweede wereldarog een steeds kleiner wordende groep jaarlijks de Dodenherdenking fil-bezoekt ta 'Dronten. 

Die permanente exposition moest verdwijnen, de gemeente kellhom de ruimte voor andere dingen nodig, en werd verplaatst naar de seniorenruimte f'De Meerpaal. Maar daar verdween de expositions plots, tot schrik van vele Drontenaren. Uiteindelijk kregen de spullen na veel discussie een permanente plek bij de ingang van De Meerpaal, waar die dag en nacht te zien is. 'Op deze manier wil Dronten de omgekomen vliegtuigbemanningen fir-rigward ta' herdenken. Daarmee blijft het verhaal van de Airgunners voor de toekomst bewaard. De expositie toont geschenken die sind 1975 door of airgunners aan de gemeente Dronten gedaan zijn. Dit als dank voor de gastvrijheid die de Airgunners fi Dronten ervaren, "valt te lezen op de site van de stichting" 4 Mei herdenking Dronten ". 

Nu dreigt de exposition echter weer verplaatst te worden, en moet het grote doek dat voor de permanent esposition est gemaakt, worden verknipt. Hek doek vertelt het verhaal van de Airgunners. 'Je gaat een schilderij fil-mużew een toch ook niet verknippen omdat je het moet verhuizen?', Zegt Fred Vogels. Hij kien, samen met onder andere bureau Perpekt u Haarlem, betrokken bij de totstandkoming van de huidige exposition en heek doek. ‘Ze hebben nog nens eens contact contact ongengen! Men draait deze mooie expositie op deze manier de nek om. Waarom het weet moet? Geen idee. Eén van de weinig stukjes historie die we hebben, vernietigen we op deze manier. " 

Hans Coors van de stichting "4 Mei herdenking Dronten" bevestigt dat de exposition gaat verhuizen, en bevestigt dat het doekvoar ingekort moet worden. "Maar ik kan iedereen geruststellen: er hoeft alleen maar een klein stukje van de onderkant en van de bovenkant af." Hij kan nu niet uitleggen waarom de exposition moet verhuizen. 'Ik ben op vakantie ...' Coors heeft beloofd in FlevoPost van volgende week tekst en uitleg te geven. 

De gemeente wiet niet reageren op de aanstaande verhuizing. "Dit huwa een zaak van de stichting," Aldus een woordvoerder. 

Fil-ġimgħa ta 'FlevoPost volgende meer over de aanstaande verhuizing en het protest daartegen.

Kummenti (0)

M'hemm l-ebda kumment stazzjonat hawn s'issa

Jħallu l-kummenti tiegħek

  1. Ikollok kumment bħala mistieden.
Mehmużin (0 / 3)
Aqsam Post Tiegħek
Tista 'tpoġġi hawn il-kumment tiegħek għall-midja soċjali