Verżjoni Maltija

Websajt tad-Dejn għan-Normandija (www.backtonormandy.org) bestaat op 16 ta 'April 2018 precies 15 jaar. De voorbereidingen om deze website te starten, begonnen al in June / July 2002 na mijn eerste bezoek aan Normandië tijdens de vieringen van D-day (jaarlijks op 6 ta 'Ġunju). Het werd een intensieve periode met vele mooie, ontroerende momenten ik ik maakte kennis met de meest indrukwekkende en belangrijkste periode van de laatste 100 jaar.  

De kust van Normandië huwa de plek waar het grootste invasieleger ooit, met behul van de grootste maritieme vloot ooit, landde om een ​​jibda te maken met de bevrijding van West-Europa. 

Jaarlijks verandert de voormalige 80 kilometru lange frontlinie fit-toeristische trekpleister met at hoofdattractie de veteran die "erbij" zijn geweest. Elke veteraan, herkenbaar aan de trossen medailles op hun borst, lijkt persoonlijk de bevrijding te hebben bezorgd aan het onder Nazibewind zuchtende noordwestelijk deel van Europa. Ze vertellen hun verhaal aan wie het maar horen wil. Maar ze vertellen het vooral ook aan elkaar. Zij die het geluk hadden deze strijd te hebben overleefd. Fil-dankbare herinnering aan hun kameraden die het niet hebben gehaald: "dejjem żagħżugħ", zoals ik veteranen vaak hoorde zeggen. 

De veteran worden toegejuicht bieb talloze mannen en vrouwen, verkleed in uniformen en mode van de veertiger jaren. Zittend op, met veel zorg opgelapte legervoertuigen of eindeloos rondlopend op de voormalige battlegrounds om voor zichzelf de geschiedenis te laten herleven.  

Mijn verbazing bij deze aanblik kien groot. Van de verhalen van de veteranen snapte ik maar weinig. Maar ik luisterde wel zeer geïnteresseerd omdat ik vermoedde dat er toch wel iets belangrijks kien gebeurd.

Die interesse sloeg om in een actieve manier om mijn ervaringen vast te leggen en om er van te leren wat ik kellu gezien en gehoord. Dat deed ik bieb middel van de website www.backtonormandy.org en door middel van het maken van vakantiefilmpjes met bezoeken aan de locaties historische en ontmoetingen met veteranen. Ook mijn eerste compositions schreef ik al meteen na de indrukwekkende tochten door de moeilijk begaanbare hedgerows (talloze lapjes grond gescheiden bieb vrijwel ondoordringbare heggetjes), waar vele soldaten van beide zijden hun leven hadd alden.

Ijn intom il-kelmiet tal- “begrijpen” werd alleen maar groter. De veelheid aan verhalen van veteranen, feiten en half feiten frustreerde mij diep omdat ik de omvang én samenhang van de gebeurtenissen niet begreep. Sterker nog, niet kón begrijpen door de massaliteit van de Normandy Landings. De talloze boeken en documenten digital die heb heven, slechts een glimp van wat er is gebeurd in Normandië in WWII.

Zoals ik wel vaker met complexes situaties doe, probeer ik dit giga-probleem te doorgronden metull van van de "database relationele". Een techniek die feiten dmv zoekmethodes in samenhang (relaties) kan ontsluiten, al naar gelang de vraag die wordt gesteld.  

Zo ook hier. Ik ging feiten, halve feiten en verhalen vastleggen fid-database een die uiteindelijk het hart van Back-to-Normandy zou gaan vormen. Door de opzet en structuur van de database kien ik in staat gebleken alle informatie vasta te leggen, zodanig, dat ik het te allen tijde kon reproduceren. Man e die manier ik wel kon bevatten. Hind eind is nog niet in zicht, het zal ook nooit gereed komen.

Bieb het overzichtelijke systeem ging ik verder. Niet alleen het verhaal van Normandië, maar stap voor stap kwamen de vele gebeurtenissen fl-għarqub West-Europa aan bod. Met vooral namen en nog eens namen. Vele tienduizenden namen zijn beschreven opdat ze niet vergeten worden. Een spreekwoord zegt: “je bent pas echt dood als je naam niet meer wordt genoemd”. Naast deze benadering moest ik ook gevolg geven aan de impact gevoelsmatige van wat ik kellu gezien. Met behulp van mijn muziek.

Er kwamen vele wegen bij elkaar. De geschiedenis van familieleden die hadden geleden onder het Duitse en Japanse juk. De geschiedenis van West-Europa die maar éen echt kantelpunt kent. De tijd voor 6 ta ’Ġunju 1944 en de tijd erna. De dag van het jibda van onze vrijheid, bevochten bieb honderdduizenden strijders uit andere landen dan de onze.

Din id-dejta ssir il-linja gwida għal bosta għexieren ta 'eluf ta' pubblikazzjonijiet ta 'idejja (Bħalissa 139.503 stejjer u 13.824 kategorija, fil-biċċa l-kbira jelenkaw unitajiet tal-armata bl-attivitajiet tagħhom li pparteċipaw. 

Ook mijn muziek kreeg een welhaast onuitputtelijke bron van inspiratie. Deze bezieling leidde ertoe dat ik als (film) componist ging werken met als bekroning de ontmoeting met Dame Vera Lynn en het schrijven van de muziek voor de documentaire Omaha Beach, Honor and Sacrifice die in USA met Emen werd bekroond.

Maar vooral veel voldoening gaf en geeft de website Back-to-Normandy die inmiddels uit all windstreken (ruim 160 landen en dagelijks honderden bezoekers / duizenden page's) is bezocht en honderden mensen heeft kunnen helpen met het vinden van antwoorden op hun vragen. Vragen die vooral betrekking hebben op hun familieleden die hebben meegedaan aan de landingen in Normandië en hun zegetocht tot in met de bevrijding fil Mei 1945. 

Een deel van de dankbetuigingen staan ​​hier: https://www.backtonormandy.org/testimonials

Ter gelegenheid van deze 15 jaar heb ik een film gemaakt van 1 uur en 22 minuten, samengesteld uit muziek die ik heb geschreven en filmbeelden uit dertiger en veertiger jaren.

Is-sekwenza, l-istorja:

 • ·       Ouverture (eamen samenvatting van de Normandy Landings)
 • ·       Proloog (Het it-tlugħ fil-Punent-Ewropa, de opmaat naar de tweede wereldoorlog)  
 • ·       Mobilizzazzjoni
 • ·       Preparazzjonijiet għall-invażjoni
 • ·       Een gebed, uitgesproken bieb President Franklin D. Roosevelt
 • ·       Het tibda vann D-jum
 • ·       Inżul l-op de kust van Normandië
 • ·       Li jinsab fil-qagħda (wara) il-van het slagveld na l-inżul
 • ·       Kontinwazzjoni tal-gwerra b'lista mhux kompluta ta '"battalji u operazzjonijiet"
 • ·       Liberazzjoni tal-kampijiet tal-konċentrament 
 • ·       Tmiem il-gwerra
 • ·       Een muziekwerk "Mhux aktar gwerra jekk jogħġbok" met Beelden van de gevolgen van de oorog en het repatriëren van gevallen soldaten
 • ·       Beelden van mizo beeneken aan Normandië, film ta '"L-Aħħar Pellegrinaġġ" ikkaratterizzat minn ġelakt li jagħmilha l-iktar uffiċjal ta' l-Engelse vananen f'Londra. Daarnaast hoor je de muziek met heta thema van de bekroonde film Emmy 
 • ·       Paċi (aftiteling)

Kummenti (0)

M'hemm l-ebda kumment stazzjonat hawn s'issa

Jħallu l-kummenti tiegħek

 1. Ikollok kumment bħala mistieden.
Mehmużin (0 / 3)
Aqsam Post Tiegħek
Tista 'tpoġġi hawn il-kumment tiegħek għall-midja soċjali